יהלומים משובצים
יהלומים משובצים לשימוש בטבעות יהלומים
תכשיטי היוקרה קנו את מעמדם בשל שני גורמים חומריים שערכם אינו יורד: המתכות היקרות שמהן הם עשויים והיהלומים או אבנים היקרות המשובצים בתכשיט.
תכשיטי היוקרה קנו את מעמדם בשל שני גורמים חומריים שערכם אינו יורד.
הגורם הראשון הוא המתכות היקרות שמהן הם עשויים: הזהב, הכסף (שבזמנים מסווי ימים היה יותר יקר מהזהב), הפלטינה והרודיום. הגורם השני הוא היהלומים והאבנים היקרות, שהמשובחות והיקרות בקטגוריה זו הן הספיר (ידוע בצבעו הכחול) הרובי (האודם, ידוע בצבעו האדום) והאמרלד (אזמרגד, ידוע בצבעו הירוק)
תכשיטי יהלומים משובצים הם מושא נפשה של כל אישה, בין אם מדובר בטבעת אירוסין לדוגמא, יקרה המשובצת ביהלום אחד גדול ואיכותי (טבעת סוליטר), או בתכשיט מעוטר במספר רב של יהלומים, כדי ליצור משטח מנצנץ ובוהק.
ניתן גם לעטר תכשיט בצורה אמנותית ולהיעזר בשיבוץ כדי ליצור דוגמאות ועיצובים.
המשבץ הוא בעל תפקיד חשוב ומכריע, עליו לתת ליהלום להיות השחקן הראשי או שחקן המשנה בעיצוב הסופי של התכשיט. הוא צריך לדעת והכיר כיצד יראה היהלום כאשר הוא משובץ. הידע והניסיון יקבעו את החזות הסופית של פני התכשיט. יהלומים משובצים נעשים עם מלאכות היד המדויקות והמסובכות ביותר.
כאשר משבצים יהלום צריך מלבד החשיבות העיצובית להקפיד לעשות שיבוץ כזה שלא ייווצר מצב של נפילה של יהלום שערכו רב ביותר.
ישנם מגוון רב של אפשרויות שיבוץ ואלו הן העיקריות:
שיבוץ בבית אבן– שיבוץ זה הוא בטיחותי ביותר, בשיטה זו היהלום “יושב” בתוך כוס של המתכת היקרה, כשהוא שקוע במקצת פנימה ושולי הכוס נלחצים ע”י המשבץ על שולי האבן.
כך נשמר היהלום בבטיחות רבה. בשיטה זו יש מגבלה על כמות האור שחודרת ואנו לרואים את חלקו העליון של היהלום בלבד. כדי לצמצם את המגבלה אפשר לעיתים לעשות חור בתחתית בית האבן כך שתחתית ביהלום חשופה. כאשר עושים שיבוץ כזה נוהגים לעשות ציפוי רודיום שהוא בוהק ביותר סביב היהלום וכך “להגדיל” אופטית את היהלום.
שיבוץ שיניים – בסוג שיבוץ זה היהלום מוחזק ע”י מספר שיניים (בדרך כלל בין 4-8), בהתאם לגודל היהלום ולאופן החיתוך / לצורה הגיאומטרית שלו. אופן שיבוץ זה יתרונו בכך שתשתית המתכת שמחזיקה את היהלום היא מינימאלית. כתוצאה מכך האבן חשופה יותר לאור. שבירת קרני האור, מאפשרת לאבן לנצוץ במלא הדרה. בדרך זו מופע היהלום הוא אופטימאלי.
המגבלות של שיבוץ זה הן חשיפת היהלום לפגיעות וכן חיכוך בעת הענידה, שוב משבץ מעולה ידע איך לצמצם מגבלות אלו למינימום.
שיבוץ מסילה – שיבוץ זה נועד גם הוא לפאר את היהלום ולצמצם למינימום את מופע המתכת סביבו. בשיטה זו משבצים מספר יהלומים בצמידות זה לזה, כאשר שפות היהלום העליונות, מושחלות לתוך מסילה. היהלומים מוצמדים זה לזה ללא כל תפיסה לזהב בין יהלום ליהלום. שימוש בשיטה זו אידיאלי ואופייני ליהלומים בחיתוך פרינסס (מרובע) או אמרלד (מלבן).
שיבוץ בשר – בשיטה זו, קודחים חור לתוך המתכת וטומנים את היהלום בתוכו, גם הפעלת לחץ על שולי החור לכיוון היהלום אחרי הטמנתו – שיבוץ מריחה – יכולה להשלים תהליך זה.
שיבוץ לחץ – כשמו כן הוא, נעזר בכוחה של המתכת להחזיק את היהלום בין שתי דפנות או יותר.
שיבוץ פאווה – המטרה בשיבוץ זה היא ליצור משטח מנצנץ של יהלומים. זהו שיבוץ מורכב ביותר, לרוב השימוש הוא ביהלומים שאינם גדולים שמשובצים בצמוד אחד לשני ויוצרים מרקם זורם של אור, ניתן לשלב באופן שיבוץ זה משטחי יהלומים בגוונים שונים, כגון יהלומים משובצים שחורים, צהובים או בגוון שמפניה.
לסיכום: מלאכת השיבוץ היא מורכבת ביותר, אם בגלל המשבץ, אם בגלל יהלום מיוחד או אבן יקרה ונדירה ואם בגלל יוקרה ואם בגלל ערכה הסנטימנטאלי לעונד התכשיט