תכשיטי יהלומים והידע הכללי על יהלום
יהלום הוא מינרל קשה המורכב מפחמן בלבד.
גביש היהלום שייך למערכה הקובית ומופיע בטבע כתמניון או כקובייה.
יהלום הוא מינרל קשה המורכב מפחמן בלבד. גביש היהלום שייך למערכה הקובית ומופיע בטבע כתמניון או כקובייה. היהלום הוא אחד הפולימורפים של פחמן. פולימורף ידוע אחר הוא גרפיט. יהלום נקי ומושלם הוא חסר צבע, אולם זיהומים שונים (בעיקר חנקן) ופגמים במבנה הגבישי עשויים להביא לצבעים שונים: חום, צהוב, אדום ועוד. מחירי היהלומים הגולמיים נקבעים לפי גודלם, צבעם ונקיונם. מחירם של יהלומים מלוטשים נקבע גם לפי איכות הליטוש.
היהלום הוא הקשה והמבריק שבמינרלים: דרגת הקושי שלו היא 10 – דרגת הקושי הגבוהה ביותר של חומרים בטבע. היהלום נחשב לאוצר טבע והוא ראש וראשון בין אבני החן. למרות השימושים הרבים של היהלום בתעשייה הוא מוכר בעיקר בשל השיבוץ שלו בתכשיטים.
היהלום נוצר בעומק האדמה בעומקים של כ-150 ועד 250 קילומטרים ובטמפרטורות של כ-1000-1200° צלזיוס. תנאים אלו שוררים במעטפת כדור הארץ מתחת ליבשות העתיקות ביותר, כמו למשל בדרום אפריקה, סיביר, מערב קנדה או ברזיל. ככל הנראה נוצרים היהלומים ממאגמות עשירות בפחמה (קרבונט). לאחר יצירתם עשויים היהלומים לשהות זמן רב במעטפת עד אשר הם מועלים אל פני השטח על ידי התפרצויות של מאגמה הנקראת קימברליט. עם התבלות הקימברליט, נודדים היהלומים בנחלים ויוצרים לעתים מרבצים משניים בתוך הסחף. כיום מופקים רוב היהלומים ישירות מכריית הקימברליט.
ניתן לייצר יהלומים במעבדה בלחצים גבוהים המתאימים לשדה היציבות של היהלום. ניתן גם ליצור יהלומים בלחץ נמוך (פחות מלחץ אטמוספירי) בסביבה עתירת מימן. יהלומים שנוצרו בתנאי מעבדה מכונים “יהלומים סינתטיים”, בניגוד ליהלומים הנוצרו באופן טבעי המכונים “יהלומים טבעיים”. מחירו של יהלום סינתטי עשוי להיות נמוך פי מאה ויותר מזה של יהלום טבעי, כאשר שניהם בעלי גודל, צורה וצבע זהים.